perjantai 25. toukokuuta 2012

Suuret pakkauskoot ja pieni kulutus

Tänä aamuna törmäsin jääkaapissani taas leikkelepakettiin ja maitoon, jotka ilmoittivat olevansa tänään viimeistä päivää käytettävissä. Maito ei ole ongelma kun purkin päiväys on otsikon "Parasta ennen" alla. Leikkelepaketin päivämäärä sen sijaan on "Viimeinen käyttöpäivä". Tässä blogissa aiemmin mainittu Kesyhukka saanee leikkeleistä taas höystettä ruokakuppiinsa.

Perusongelmani näyttää olevan pakkauskoot. Kauppa on pullollaan isoja pakkauskokoja: 300 gramman leikkelepaketteja, 12 palan ruisleipäpakkauksia, viiden broilerifileen rasioita... Normaali litran maitokaan ei tahdo minulla kulua kun kotona käytän sitä vain kahvin kaverina. Kun asuu yksin ja syö päivän pääaterian töissä, ei suuria pakkauksia saa millään kulutettua ennen päiväysten loppumista.

Toki pieniä pakkauksiakin saa mutta niistä joutuu sitten pulittaa suuremman litra- ja kilohinnan. Monesti pienet pakkaukset ovat myös jotain gourmet-sanalla alkavaa, joilla on myös gourmet-hinta. Perus voileipäkinkkua myydään perhepakkauksissa.

Onneksi sentään vihanneksia, hedelmiä tai vaikkapa kahvipöydän herkkuja saa irtomyynnistä juuri sopivan määrän. Tosin joka lähikaupassa ei ole tuoretiskiä, josta voisi ostaa juuri tarvittavan määrän lihaa, kalaa, juustoa tai vaikkapa valmissalaattia, joten yhden hengen talous on monesti valmispakkausten armoilla.

Yksi ratkaisu on hyödyntää pakastinta. Osan tuotteista, kuten leivän, voikin näin säilöä mutta ei kaikkea. Kuten ei esimerkiksi sitä maustettua tuorejuustoa, jolla meinasin viime viikonloppuna tuunata jauhelihakastikkeen. Hukan apuri home ehti ensin. Pienempi pakkauskoko olisi tullut kulutettua jo ensi käyttökerralla.

Herkkujen pakkauskoosta kirjoitetaan mm. Kuningakuluttajan-sivulla http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1686. Näissä tuotteissa löytyykin jo sopivia "sinkkupakkauksia". Miksi näitä ei voisi olla myös leikkele-, maito- ja maitovalmistehyllyssä?

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti