tiistai 29. toukokuuta 2012

Viikonloppuna vietin ensimmäistä varsinaista mökkiviikonloppua. Talven jäljeltä vastassa ovat siivous- ja järjestelytyöt kesäkautta varten, vaikka syksylläkin tuli valmisteltua mökki talven viettoon. Jääkaappi oli  asianmukaisesti tyhjennetty mökkikauden päätteeksi ja ruoat sieltä hyödynnetty kotikeittiössä. Pistoke irrotettu pistorasiasta, jotta sähköä ei kulu turhaan. Mutta, mutta kuiva-aine- / säilykekaapeista löytyi kuitenkin yhtä ja toista, joka päätyi hukan ruoaksi.

En toki suinpäin heitä vanhentuneita parasta ennen -päiväyksellä olevia tuotteita pois, vaan tarkistan ne ensin aistinvaraisesti. Hieman vanhentuneet jauhot olivat havaintojeni perusteella moitteettomia ja leivoin niistä pikkupullia. Pullaa ei onneksi tapaa hukalle jäädä.

Pohdinkin hieman ruokien säilymistä mökillä. Auttaisiko talvella oleva matala peruslämpö joidenkin tuotteiden säilymistä. Huoneessahan on tavallaan jääkaappilämpötila. Ainakin päiväyksiltään parhaat päivänsä nähnyt, avaamattomassa purkissa ollut hillo oli säilynyt hyvin. Maistui lettujen kanssa herkulliselta. Myös pähkinät olivat talven jäljiltä aivan kelvollisia. Nehän tuppaavat maistumaan "kaapille" tai eltaantuneelle usein jo ennen parasta ennen -päiväystä säilytettäessä niitä huoneenlämmössä kodin kuiva-ainekaapissa.

Matala lämpötila tekee mökin talvella hieman kosteaksi ja jotkut elintarvikkeet ummehtuvat  ja alkavat maistua tunkkaisilta. Kekseistä ja hapankorpuista katoaa rapeus. Tässä kohdassa voikin kysyä, miksi niitä mökille jättäisikään, ainakaan avattuja paketteja.

Oma haasteensa on saada ruoka-aineita säilymään  talven yli mökillä  mahdollisilta hukkaa pienemmiltä vierailijoilta. Kaappien täytyy olla tiivisovisia. Tuntuvat  silti haistavan kaappien sisällön, koska olivat yrittäneet sisään kaapin kulmasta. Onneksi seinän paksuus oli väsyttänyt yrittäjän ja maali jäi saavuttamatta. Siinä sitä olisi ollut siivomista. Varsinkin kun  minulla on kammo näitä vieraita kohtaan.

Ehkäpä näistä havainnoista viisastuneena  ja jyrsittyä kaapin kulmaa katsoen vien kaiken (tai ainakin melkein) syötävän ensi syksynä pois mökiltä. Silloin ei jää hukallekaan mitään, eikä tarvitse ensi keväänä pähkäillä mitkä jo vanhentuneet tuotteet olisivat kuitenkin vielä syöntikelpoisia.

-Helena-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti