tiistai 31. heinäkuuta 2012

Leipäjuttuja

Johannan tavoin minäkin kurkistin eilen kuiva-ainekaappiin kun olin alustamassa leipää. Hiivaleipätaikinaan päätyi hiukan ruisjauhoja ja neljän viljan hiutaleita, tomaattipureen loppu ja limpun päälle sesaminsiemeniä. Tomaatti saattoi olla se, joka sai teinin kysymään: "Äiti, mitä tässä on, tää maistuu makaroonilta?".

Kesälläkin maistuu kuivahtamassa olevasta ruisleivästä tehty valkosipulileipä. Leikkaa leipä paloiksi, esim. 1cm x 5cm ja kuumenna pannulla tilkka öljyä. Hienonna öljyn sekaan valkosipulia, paista leivät rapeiksi ja suolaa maun mukaan. Mukava naposteltava joka sopii myös alkupalaksi tai salaatin päälle. Meidän perheeseemme ohje on tullut aikoinaan Tallinnasta, jossa menun valkosipulileipä ei tarkoittanutkaan patonkia vaan näitä rukiisia pikkupalasia. Jos ei pidä valkosipulista, myös yrttisuola maistuu näissä.

Satokauden herkkuja

Mansikka-aika tarjoaa runsaasti vitamiineja hurmaavassa muodossa. Mansikkaa on nautittu jälkiruoaksi maustamattoman turkkilaisen jogurtin ja hunajan kanssa, aamupalalla kaurapuurossa ja smoothiena. Seuraavaksi ajattelin kokeilla salaattia rucolasta, halloumista, pinjansiemenistä ja mansikasta ruokatuntikeskustelun innoittamana.

 Kuva: Jouni Gustafsson

Kanttarelleja on tänä vuonna ollut upeasti meidän metsissämme. Mies on tehnyt herkullisia kastikkeita ja risottoa, mutta sieniä on ollut niin runsaasti, että kaksi pellillistä on kuivatettu talvea varten. Niitä on helppo murentaa leipään ja ruokiin, kun ne säilyttää käden ulottuvilla paperipussissa.

Saana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti