maanantai 20. helmikuuta 2012

Talven voimat hyötykäyttöön

Nyt, kun ulkona on kylmää, on hyvä hetki sulattaa pakastin. Se kannattaa tehdä ainakin kerran vuodessa. Pakastin kannattaa sulattaa silloin, kun sisäpinta on kokonaan jään tai huurteen peitossa. Ota isoja koreja tai laatikoita ja täytä ne pakastimen sisällöllä. Voit myös peittää ne huovilla tai sanomalehdillä. Vie ulos pihalle tai parvekkeelle.

Kytke virta pakastimesta pois jos pakastimessa ei ole erillistä sulatusohjelmaa. Jätä ovi/ kansi auki sulatuksen ajaksi. Jos jää alkaa irrota levyinä, ota ne pois pakastimesta. Voit nopeuttaa sulamista myös laittamalla esimerkiksi kattilassa lämmintä vettä pakastimen pohjalle tai sisään.

Kun jää sulaa, vesi valuu yleensä pakastimen pohjalta vesiaukon kautta pois - aseta alle astia johon keräät veden. Pyyhi pois se vesi, joka ei pakastimesta valu itsestään. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua ennen kuin kytket sen uudelleen päälle. Järjestä pakastimeet palaavat ruokatarvikkeet järkevästi  - esimerkiksi marjat yhdessä ja kalat toisaalla. Näin helpotat pakastimen käyttöä jatkossa.


Nyt on tilaisuus hyödyntää viime kesän marjat! Sulata näitä herkkuja smoothieita ja kiisseleitä varten
 
Nopea smoothie
4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl jäisiä marjoja
2 dl maitoa
hunajaa maun mukaan

Yhdistä ainekset ja surauta juoma sauva- tai tehosekoittimella. Smoothie on näppärä ja nopea välipala jota voi muunnella moneksi.

Laskiaisen tähderuokaa
Pakastimesta napattiin laskiaissunnuntaille lounaaksi linssikeittoa perheen kasvissyöjille ja hernerokkaa muille. Pulkkailun jälkeen iltaruoka koostettiin jääkaapin keräilyeristä.

Hukka-herran tähdepannu
4 isoa keitettyä kylmää perunaa
3 dl keitettyä, kylmää riisiä
200 g saganaki-juustoa
1 tomaatti
2 dl rucola-salaattia
sitruunaa

Kuumenna pannussa tilkka öljyä, pilko siihen kuoritut perunat. Sekoittele ja lisää riisi. Pilko juusto n 3 cm palasiksi ja kuutioi tomaatti. Lisää pannulle ja anna kypsyä sekoitellen hetki. Kun ruoka on valmista tarjottavaksi, lisää veitsellä hieman pilkottu rucola ja tilkka sitruunamehua, sekoita ja tarjoile.

Saana 

1 kommentti:

  1. Mikä tahansa sulamaton juusto kävisi samalla tavalla, esimerkiksi feta. Emmental ja vastaavat voivat tehdä pannusta venyväisen :)

    VastaaPoista