tiistai 26. kesäkuuta 2012

Wokkipyttis ja kropsu

Eilen välttelin hukkaa oikein urakalla. Juhannukselta jääneistä makkaroista syntyi wok-vihannesten ja chilikastikkeen kanssa tulinen pyttipannu. Täysmaito päätyi taas kropsuksi ja uunipuuroksi.

Käytän täysmaitoa viilin tekemiseen mutta maito jäi käyttämättä kun en viitsinyt laittaa viiliä tekeytymään pitkän viikonlopun ajaksi. Parasta ennen -päiväys oli jo mennyt parilla päivällä yli mutta haistelu ja maistelu ei antanut aihetta juottaa maidolla hukkaa.

Pyöräytin maidosta pohjalaisen perinnepannarin eli kropsun:
4 dl maitoa
3 munaa
1/2 - 1 dl sokeria
1 tl suolaa
2-3 dl vehnäjauhoja
n. 25-50 g sulatettua voita
(Paista uuniissa 225-asteessa kunnes pinta on kaunin ruskea.)

Jos kaapissani olisi ollut, olisin lisännyt pellille taikinan joukkoon vielä ananasmurskaa, jolloin kropsusta olisi tullut mummani perinnekropsua.

Loput maidot laitoin kaapista löytyneiden ohraryynien kanssa uuniin tekeytymään uunipuuroksi.

Samalla huomasin, että kuiva-ainekaappini tarvitsisi kesäsiivouksen. Jauhoja, ryynejä ja hiutaleita on jos jonkinlaista, niin täysiä kuin vajaita pusseja. Asia ei aiheuttaisi huolta jos olisin ahkera leipoja ja pusseilla olisi nopea vaihtuvuus. Näin ei kuitenkaan ole. Täytyypä käydä kaappi läpi ja tuumia, mitä kaikkea kesäleipomuksia niistä saisikaan aikaan.

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti