keskiviikko 4. tammikuuta 2012

123 sähkötöntä tuntia

Tapaninpäivän aamuna katkesivat kotitaloutemme sähköt. Jouluruokia oli vielä reilusti jäljellä ja vieraita oli kutsuttu lounaalle. Sähköt olivat poikki niin monelta, että meidän yhden talon katkennut johtomme putosi tärkeysjärjestyksessä aivan hännille. Piti siis harkita, mitä pakastimen ja jääkaapin ruoille tehtäisiin. Ulkona oli liian lämmin jotta pakastimen olisi voinut tyhjentää pihapöydälle.

Yhdistimme voimat miehen äidin kanssa. Vieraat neuvottiin suuntaamaan anoppilaan, jossa puuhellan lämmössä oli yllättävän helppoa lämmittää ja valmistaa 17 henkilön ruoat. Lämmitimme joululaatikot ja sovelsimme niitä ruokia, jotka piti valmistaa alusta asti. Pakastimesta kaivettiin pikaisesti poronkäristystä ja suunniteltu uunivuoka jätettiin suosiolla paremmalle ajalle. Kasvisvokki puolestaan korvasi makaronilaatikon. Mukavaa oli ja kynttilänvalossa riitti tunnelmaa ja lämpöä.

Pakastin pidettiin tiukasti kiinni sähkökatkon ajan, parhaat lihat vietiin anopin pakastimeen kun heille palautuivat sähköt. Hiukan haastavaa oli tehdä ruokaa varaavan takan ja retkikeitinten voimin mutta hyvinhän siitä selvittiin. Mies tekaisi joulupöydän tähteistä lohipastan käden käänteessä kaasukeittimellä ja lapset söivät ihan mieluusti kuivakakkua aamupuuron sijaan.. Eräs illallinen korvattiin ruokaisalla salaatilla. Minä opin sen, että jos haluaa laittaa uunipellin takkaan grillatakseen halloumijuustoa, leivinpaperi palaa ripeästi.

Koira oli innoissaan kun ruoaksi tuli yllättäen paljon lihaa josta jäi herkullisia luita järsittäväksi. Yritimme muutenkin mahdollisimman hyvin hyödyntää ne ruoat joita meillä oli. Helenan ohjeen mukaan teimme rosollikeittoa, tuunasin sitä vielä laittamalla haudutetun punakaalin joukkoon.

Se hyvä puoli sähkökatkosta oli, että tyhjä jääkaappi oli kätevä pestä oikein kunnolla uuden vuoden kunniaksi. Sähköt palautuivat uuden vuoden aattona, oli suuri ilo nähdä asentajat työssään. Sähkökatko muistutti taas kerran miten haavoittuva on nykytalo; meillä on suora sähkölämmitys ja kaivossa sähköpumppu. Onneksi meillä oli kuivaa puuta reilusti valmiiksi hakattuna klapeina. Kunnon maakellari on ollut pitkään suunnitelmissa, siitä olisi iloa myös näissä tilanteissa.

Näistä linkeistä löytyy lisätietoa

Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta ohjeita pakastimen sulamisen varalta

Lue Elintarviketurvallisuusviraston sivulta sähkökatkoksista

Sulavin terveisin Saana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti