maanantai 14. marraskuuta 2011

Kokkausta hukka mielessä

Nyt olen erityisesti kotona pohtinut ruokien virittämistä, sanotaan sitä vaikka tuunaukseksi tai tähteiden hyödyntämiseksi.

Ensimmäisenä pikkuvinkkinä maustaminen. Kuvassa on tekeillä linssikeitto. Linssikeitto ei ole kovin esteettistä, mutta hyvää ja terveellistä se on. Meidän soppaamme tuli oman maan perunoita ja luomuporkkanaa, -sipulia ja vihreitä linssejä. Lisäksi merisuolaa, salviaa ja ketsupin loput (ketsuppi ei kyllä ollut luomua nähnytkään). Laitoin ketsuppipulloon tilkan vettä, korkki kiinni ja hölskyttelin pullon puhtaaksi. Tomaatti sopii hyvin linssikeittoon.


Tallinnasta syyslomalta tuotu kuminajuusto ei oikein napannut mutta sen kannan paloittelin ja lisäsin sämpylätaikinaan. Sämpylöissä juusto oli oivallista. Vanha tuttu eli aamullisen puuron rippeiden käyttäminen sämpylätaikinaan on meillä myös käytössä. Erityisesti niinä aamuina kun tarjolla on myös muroja, tuppaa kaurapuuron kulutus olemaan vähäisempää.
Kolmas tähdevinkki olikin eksoottisempi; tuunattu hutspot. Hollantilaisten talviherkku hutspot on käytännössä perunamuusi, jossa on iso osa sipulia ja esimerkiksi porkkanaa tai lehtikaalia. Muusi survotaan karkeaksi ja kasvikset saavat olla tunnistettavissa. Hutspotin päälle tulee esim. paistettua makkaraa viipaleina tai pekonin palasia. Meillä tuunattiin tämä ateria edelliseltä päivältä jääneellä uunijuurespaistoksella. Lisäsin muusiperunoihin kypsät juurekset vasta ihan lopussa että saisin ne lämpiämään ja survoin. Reilu voipala joukkoon vielä.

Aiemmin päivitin blogiin siitä, mikä meidän perheemme kompastuskivi on hukan ruokinnan suhteen; jääkaappiin unohtuvat yllätykset. Ruokatieto vinkkaa seuraavasti:

"Ruokajätteen määrää voi vähentää jääkaapin uudelleenjärjestelyllä


Kodeissa heitetään pois eniten syömäkelpoista ruokaa. Haaskuuta voi vähentää yksinkertaisilla ideoilla, kuten järjestämällä omaan jääkaappiin hyllyn pian käytettäville ruuille." Lisää tietoa ja vinkkejä seuraavasta linkistä

Ruokatieto kirjoittaa ruokahävikistä 

Lisänä rikka rokassa

Niitä jääkaapin aarteita on pyritty meillä nyt käyttämään ahkerasti pois. Aurinkokuivattujen tomaattien öljy käytettiin perjantaipizzan taikinassa, ja pizzanteosta yli jäänyt juustoraaste puolestaan sulatettiin nachojen päälle sunnuntaina. Maanantairuokana luvassa on vokkia johon jäi isänpäivän uunijuureksia.

Litran jogurttipurkkiin jäävä tilkka on kiusallisen hankala saada pohjalta, mutta desi appelsiinimehua huuhtoo sen kätevästi lasiin. Tuloksena on hyvänmakuinen juoma. Nämä pullojen ja purkkien huuhtomiset ovat varmasti tuttuja konsteja jo isoäidin ajalta. Ekologisten syiden lisäksi tuunauksessa ja tähteiden hyödyntämisessä säästyy rahaa ja kaupanpäällisiksi tulee hyvä mieli, kun voi itsekseen myhäillä että olinpas minä taas kätevä ;-)

Saana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti